Depresija, saveti iz psiholoskog savetovalista

Često postoje simptomi koji ukazuju na depresivno stanje, a da toga nisu pacijenti svesni. Naravno treba razgraničiti depresiju od tuge koja traje jedan period i lagano slabi. To je obično kada čovek izgubi nekog sebi bliskog, kada doživi materijalni ili emocionalni gubitak. Ali kada se tuga pojavi bez nekog valjanog razloga i ne prestaje ili se stalno vraća, čoveku je teško sve što radi, ne druži se, ne spava, ne raduje se životu, to nije samo trenutno neraspoloženje, to je depresija. Kako prepoznati znake depresije na vreme i otići u psihološko savetovalište? Depresija je jedina smrtonosna bolest u psihijatriji i zahteva ozbiljan pristup i lečenje jer oko 15% depresivnih osoba jedini izlaz vidi tako što izvrši samoubistvo.

Psiholog u Beogradu nam je naveo neke od simptoma, ali depresija se različito ispoljava kod muškarac i kod žena, žene češće traže utehu u hrani, a muškarci u piću, a kako nam je naveo i deciji psiholog da se depresija javlja i kod dece, ali se razlikuje. Deca pokušavaju da se prilagode svom društvu i da budu popularni među vršnjacima, kod njih se depresija manifestuje slabim uspehom u školu, gubitkom koncentacije, pa čak pokušavaju i bekstvo od kuće.

Čest simptom depresije je manjak i nedostatak energije, nemate motivaciju za rad, sve to loše utiče na društveni život i posao.

Depresija je ozbiljan problem i treba na vreme otići u psihološko savetovalište.

One thought on “Depresija, saveti iz psiholoskog savetovalista”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *